Information

Velkommen til Omø Kirkehavn Uanset om man ankommer til Omø med færgen eller kommer sejlende i egen båd ankommer man til den gamle idylliske Kirkehavn. Kirkehavn består i dag både af en fiskerihavn, lystbådehavn og en færgehavn. Kirkehavn udgør tillige den ene af øens to byer og har en intakt landsbystemning med velbevarede ældre huse. Lad dig opsluge af den maritime stemning, eller brug en stille stund på, at forestille dig det daglige liv på i havnen. Her kan du opleve fiskerbåde der tidligt om morgenen sejler ud efter dagens fangst, og kommer hjem ved middagstid for at lande fangsten. Dagens fangst vejes og sorteres inden den sendes med færgen hen under aften, hvor den skal videre til fiskeriaktionen i Hvide Sande. Her kan du også se øboere der har slået sig ned på bænken ved færgen for, at følge med i, hvem og hvad der kommer til øen og hvem og hvad der forlader øen! Havet præger livet på Omø. Dets kraft og skønhed er allestedsnærværende, og dets genspejling af himlen gør lyset ganske særligt på Omø. Her gør havets nærvær forårets kommen lidt senere og køligere og efteråret lidt varmere, mens sommeren indbyder til badning og sejlads, og vinteren til lange traveture langs et blygråt, oprørt hav. Havet har til alle tider været et vigtigt grundlag for øboernes eksistens og udvikling. Det har igennem tiderne brødfødet mange familier på øen gennem fiskeri, og der er fortsat 5-6 fiskere der har fiskeriet som deres erhverv.

Færgen – øens livsnerve

”Færgen er øens livsnerve”; som vi siger her på Omø. Den sørger for, at øboere, gæster og fragt kan komme til og fra øen, og for at det er muligt at man kan bo på Omø og arbejde på fastlandet. Færgen sejler 8 gange om dagen – fra 5 morgen til 21 aften.

Havnens pulserende liv

Du har måske tænkt dig at købe lidt frisk fisk med hjem? Så lad dig friste af udvalget i den lille fiskebutik på havnen. Her sælges frisk fisk, røg fisk, forskellige fiskespecialiteter og drikkevarer om sommeren. Du kan også slå dig ned ved de opsatte borde og bænke, og nyde et måltid fra butikken, og hvis du er heldig til lyden af Omøvalsen fra Fisker Palles harmonika. Lige efter fiskebutikken ligger Fiskernes Hus. Det er en ”gammel skipperknejpe” med redningskranse og lanterner, hvor øens fiskere og besøgende udveksler røverhistorier om de begivenheder som i forne tider udspilledes og fortsat udspilles over en enkelt øl eller to. Få skridt fra færgen ligger Omø Havnecenter med grillbar og cykeludlejning. Her kan man nyde sin is eller mad samtidig med, at man kan følge med i sommerens pulserende liv der udspiller sig på havnen.

Stejlepladsen

Begiver man sig en lille tur om bagved Omø Havnecenter, får man straks øje på de små garnskure og Stejlepladsen. Stejlepladsen er det sted, fiskerne bruger til tørring af åleruser og opbevaring af småjoller. Herfra ses også ”Monumenta a la Unidad” (monument til enigheden). Det blev bygget i sommeren 1997 af den cubanske kunster William Perez, som med hjælp af øens fiskere byggede monumentet af bundgarnspæle.

Stejlepladsen

Bagved ved Omø Havnecafe får man øje på de små garnskure og stejlepladsen. Stejlepladsen har siden fordums tider været brugt at fiskerne til tjæring af garn og tørring af åleruser. I dag fisker man med nylongarn så pladsen anvendes nu kun til tørring af åleruser og opbevaring af småjoller.

Det store højbed med forskellige krydderurter er til ”offentlig benyttelse”. Krydderurterne nydes af mange sejlere når de er kommet i land og der grilles på havneområdet.

Man kan også se ” Monumenta a la Unidad (monument til enigheden). I efteråret 2007, besøgte den cubanske kunster William Perez Omø, som ved hjælp af fiskerne byggede monumentet af bundgarnspæle.

Genbrugsstation og Genbrugsbutik

Bag Fiskernes Hus mod standen ligger øens genbrugsstation. Efter en aktiv indsats fra øens beboerforening lykkedes det, at få den daværende Skælskør kommune til, at placere en KAVO- genbrugsstation på Omø. Inden da måtte øboerne selv transportere deres storskrald til fastlandet eller vente, hvis man da havde tålmodighed til, at se skraldet vokse, - på den årlige storskraldsindsamling ved påsketid. Det siges, at Omøs genbrugsstation er den mest benyttede i kommunen set i forhold til antal indbyggere. I tilknytning til genbrugsstationen har frivillige øboere startet en genbrugsbutik. Indtjeningen fra genbrugsbutikken går til vedligeholdelse af og til indkøb af nye legeredskaber til legepladsen ved campingpladsen. Genbrugsbutikkens åbningstider fremgår af opslag på døren. Her kan man finde alt fra tøj, møbler, bøger, diverse krims krams og gøre et godt køb til få penge.

Genbrugsstationen og Genbrugsbutikken
Bag Fiskernes Hus ligger Omø Genbrugsstation. Efter en aktiv indsats fra Omø Beboer- og Grundejerforening lykkedes det, at få den daværende Skælskør Kommune til, at placere eb genbrugsstation på øen. Inden da måtte øboerne opbevare ”skraldet” indtil påske, som var tidspunktet for den årlige opsamling af storskrald. Det siges at Omø genbrugsstation er den mest benyttede genbrugsstation i kommunen i forhold til antallet af brugere.

I tilknytning til genbrugsstationen har frivillige øboere stået for at etablere Omøs genbrugsbutik. Indtjeningen fra salget i butikken går til fornyelse og vedligeholdelse af legepladsen ved campingpladsen.

Her kan man finde alt fra tøj, møbler, bøger og blade og diverse krims krams som man absolut ikke kan undværre.

Genbrugsbutikkens åbningstider fremgår af opslag på butiksdøren.

Kunsthåndværk

I forlængelse af campingpladsens servicebygning findes butikken De Flittige Hænder, der sælger forskelligt husflid og kunst. De Flittige Hænder drives af en gruppe kvinder på øen, som primært sælger deres egne produkter. Butikken er åben når det lille flag er ude.

Marine Service, Lystbådehavn og Campingplads

I øens Marine Service på havnen kan du købe næsten alt lige fra benzin, diesel, søkort, campinggas, tovværk, olie og maling til beklædning. Butikken har åbent hver dag undtagen søndag. Det er herfra, at fiskere og sejlere fra kajkanten kan få tanket deres kuttere og både op. Bag Omø Havnecenter ligger øens benzintank. Er man til sejler- eller campinglivet kan Omø tilbyde en dejlig lystbådehavn med bade – og vaskefaciliteter, samt en lille og hyggelig campingplads som ligger i forlængelse af lystbådehavnen. Lystbådehavnen har plads til 100 sejlere og besøges hver år af ca. 6000 sejlere. På campingpladsen er der mulighed for at grille, spille beachvolley, lege på legepladsen eller blot nyde naturen og roen. Lystbådehavnen og campingpladsen er omgivet af en børnevenlig badestrand på begge sider.

Diget

Omø blev ramt af en voldsom stormflod i 2006. Her blev mere end 30 husstande i Kirkehavn oversvømmet med havvand. Øboerne nedsatte en arbejdsgruppe der skulle arbejde for, at der blev etableret diger der skulle beskytte Omø mod fremtidige oversvømmelser.

Efter 7 års tilløb og via forskellige finansieringskilder lykkedes det øboerne i samarbejde med Slagelse Kommune og rådgivende ingeniør Morten S Rosbæk, at få etableret de længe ønskede diger i sommeren 2014.

Projektets start
Projektet startede i 2007 men faldt igen i 2008 på et borgermøde, da der ikke var økonomi til at gennemføre det. I julen 2010 bevilgede staten ca. fem mio. kr. i tilskud til diget, hvilket satte gang i arbejdet igen.
Siden har projektet været i gang og gennem flere tilpasninger og forhandlinger med Naturstyrelsen og Kystdirektoratet.
Teknisk beskrivelse
Diget er opdelt i flere typer og forløb. Den kote, der afgør, om man som berørt lodsejer skal betale til arbejdet, er kote 2,25 meter.
Kote er en højdeafstand i meter. Kote 2,25 betyder, at punktet ligger 2,25 m over havoverfladen.
Det vestre dige Første del er et 185 meter stenkastningsbeskyttet dige bag stranden vest for Kirkehavn. Kote 2,68.
Højvandsmuren, havnedige Anden del er en 155 m højvandsmur af træ rundt om havnen frem til restaurantens indgang. Her etableres et bump på den del af Omø Havnevej, der ligger syd for opmarchbåsene til færgen. Kote 2,40.
Jorddiget Tredje del er et jorddige fra bumpets østlige side henover areal syd for lystbådehavn og videre til bakkerne ved Skovbrøndvej - i alt 312 m. Koter 2,40, 2,50 og 2,52.
Stranddiget Fjerde del er et 500 m dige af sand på stranden sydøst for Omø Sø. Kote 213.
Merudgifterne til diget og til vedligehold af diget fordeles via en fordelingsnøgle mellem de berørte lodsejere. Der er etableret et digelag som skal stå for digets vedligeholdelse.
Obs! Det er tilladt at færdes med omtanke til fods på diget. Ridning, cykling og færdsel med motorkøretøjer er forbudt!

Kort

55.17078418213609,11.159456112622138,15