Information

Søen er resterne af det sund, som for mere end 5.000 år siden delte øen i to.

Dengang for 5.000 år siden var den nordlige del Skovbanken adskilt fra den lavere sydlige del. I dag fremstår øen som en helhed.

TYREPLETTEN

Området langs stranden er fællesjord og kaldes Tyrepletten. Her var der førhen stævnemøder mellem øens køer og tyren. Svend Erik Hansen, der er født og opvokset på Omø, fortæller, at da han var dreng, kunne der stå to rækker tøjrede køer ved siden af hinanden. Nu har havet taget en stor del af fællesjorden. Her afbrændes hvert år sankthansbål, hvortil børn fra Omø skole laver heksen.

MADEN OG SMUTHULLER TIL FRØER

Bag diget fra 2014 ligger et område kaldet Maden. Maden ligger under havniveau og betegnes som et surt overdrev med en speciel flora.

I juni ses over engene bl.a. et lyserødt tæppe af engelskgræs, kendt som rugbrødsblomster da de dufter af nybagt rugbrød. Om foråret, når der står vand, er her vadefugle og ænder. I diget er der lavet huller til frøer og tudser, så de kan krydse vejen til søen. Vejen op mod øens højeste punkt 24 meter over havet går på en oppresningsmoræne, der er opstået under istiden ved øens dannelse. Bakken på venstre side af vejen bliver kaldt Æggebakken, fordi man som gammel tradition hvert år på påskedag triller æg ned ad bakken. 

 

Kort

55.3693605,10.3961638,15

Billeder

Videoer